Lamm

Vill du köpa lammprodukter från Hakarps Säteri?

Vi kan i perioder erbjuda lammskinn, lammkött och gödsel. Håll utkik på våra sociala medier för att se när det finns inne, och för senaste prisuppgifterna. Nedan följer mer information om produkterna.

Lammskinn

Lammskinn från Gotlandsfår är populärt, bland annat tack vare sina fina och jämna lockar och den vackra färgskalan som kan variera från vitt till svart, ofta jämnt utbredd över skinnet. Hos oss varierar dock nyanserna främst mellan ljusgrått till mörkgrått. 

Det finns lammskinn och det finns fårskinn. Fårskinn är från äldre tackor och baggar. De är längre och bredare än lammskinnen och de har ett stadigare läder. Med åren har de också fått fina färgskiftningar och ullen är grövre. Lammskinnen är mer enhetliga i färgen, dess ull är mjukare och så även lädret. Vi erbjuder främst lammskinn från säteriet.

För att lammen ska bli slaktmogna under hösten kompletterar vi betet med tillskottsfoder som pellets, hel havre, helt korn och/eller lusern under senare delen av uppfödningstiden. Både lamm, tackor och vår Storbagge får dessutom äta av äppelkross som är en restprodukt från vårt musteri. Vi tror, helt utan vetenskapliga bevis, att det gör vårt lammkött extra gott! Lamm- och fårskinn från oss bereds för övrigt på specialiserade garverier, till exempel Tranås Skinnberedning. 

  • Johan: 070-2112754
  • Stina: 070-5820631
  • Pär: 073-7291909

Lammkött

Lammkött har under senare år stigit i popularitet, vilket inte är så konstigt, eftersom det är otroligt mört och fantastiskt gott. Lammkött är dessutom en väldigt mångsidig råvara som passar bra till de flesta rätter som man vanligtvis gör av nöt- eller kalvkött. Lammkött är inte heller så känsligt vid tillagning vilket gör att även om man råkar översteka det, blir det saftigt och mört. Framför allt gäller det detaljer med ben. Även köttet från gotlandslammen håller hög kvalitet. Det är mört, magert och välsmakande och brukar hävda sig väl i smaktester med kött från olika fårraser. 

Varför är det så viktigt att välja just svenskt lammkött?

Du kan göra stor skillnad genom att välja svenskt lammkött – både för miljön och för djuren. Får och lamm är till att börja med utmärkta naturvårdare. De äter gärna sly och buskar så att landskapen hålls öppna och vackra. Det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Svenska får gör helt enkelt en stor insats för att berika den biologiska mångfalden när de betar, och hjälper oss även att klara miljömålet om ett rikt odlingslandskap. Svenska får och lamm äter främst närproducerat foder – vi ger dem till exempel ingen soja från skövlade regnskogsmarker. Lammkött från Sverige har därtill lägre klimatpåverkan jämfört med importerat kött. För att bli mer självförsörjande samt mindre sårbara och beroende av importerad mat, skulle vi faktiskt behöva öka produktionen av lammkött i Sverige. Årets lamm från säteriet kommer att slaktas på Skara Lammslakteri, som specialiserat sig just på fårslakt samt -transport.

Vi erbjuder endast hela lammlådor som säljs via “återtag”, det vill säga de måste hämtas av kund omedelbart de kommit till säteriet från Skara. Skicka ett sms eller mejla via hemsidan vid intresse av prisuppgift samt beställning av lammlåda:

Skicka ett sms eller mejla via hemsidan vid intresse:

  • Johan: 070-2112754
  • Stina: 070-5820631
  • Pär: 073-7291909

Gödsel och halm

Hos oss kan du även köpa en säck med gödsel och halm från fårens varmbädd. Blandningen är perfekt att jordförbättra med till exempel i land eller växthus, såväl på hösten inför nästa säsong som på våren. Den är även bra att ha som grund till odling i pallkragar eller täckodling. Priset är förhandlingsbart beroende på mängd.

Skicka ett sms eller mejla via hemsidan vid intresse:

  • Johan: 070-2112754
  • Stina: 070-5820631
  • Pär: 073-7291909

Gotlandsfåret

Det gamla gotländska utegångsfåret, med anor från vikingatiden, är den största fårrasen i Sverige. Rasen är väl anpassad till exempelvis ogödslade ängs- och hagmarker, som på säteriet, både våra egna marker och de hagmarker som våra får betar tillsammans med kor och hästar från gårdar i närheten åt kommunen. Våra vuxna djur har jämförelsevis god förmåga att utnyttja såväl gräs och örter som buskar och löv och därmed bidra till en god naturvård och öppna landskap, och lammen kommer snabbt ikapp. Gotlandsfår har generellt en kroppsbyggnad som gynnar god rörlighet och betning även i svårtillgängliga marker. Tackorna har oftast lätta lammningar och är goda mödrar till sina lamm. Första året får tackorna oftast ett lamm, och därefter tvillingar, eller i sällsynta fall trillingar.